HERKENBAARHEID
 
 
WETENSWAARDIGHEDEN
 
Nationale status
exoot
Landelijk voorkomen
vrij algemeen
Concept Rode lijst
Onbepaald
 
WANNEER VLIEGT DE VLINDER?

TOE- OF AFNAME (TREND)
 
 
FOTO AANBIEDEN
 
Hoe kan ik bijdragen?
 
AUTEUR(S)
 
Muus, T.S.T. | Bronnen
 
LAATSTE AANPASSING
 
August 4, 2017, 1:56 am
Familie: Choreutidae, glittermotten (subfamilie Choreutinae)
 
 
vijgenskeletteermot
Choreutis nemorana  (Hubner, [1799])
 
 
 

Voorkomen

Een vrij algemene soort die verspreid over het land kan worden waargenomen. Een zeldzame soort waarvan in 2014 enkele vlinders werden waargenomen te Maastricht (Vossen, 2015). De soort was kort hiervoor ook gemeld uit BelgiŽ. De soort is ook later nog in Maastricht waargenomen maar ook in het Zuid-Hollandse Zevenhuizen. Het gaat hier om een exoot die zich lijkt te handhaven, dankzij de toenemende import van vijgenbomen. Er zijn nauwelijks aanwijzingen voor het feit dat de soort zich op eigen kracht uitbreidt vanuit het zuiden. De soort is namelijk hoofdzakelijk bekend uit de mediterraanse landen.

Herkenning

De vlinders vliegen vanaf juni tot in het najaar en zijn beduidend helderder van kleur dan de van oorsprong inheemse C. pariana. Bij laatstgenoemde ontbreken voornamelijk de witte dwarsbanden en de lichtere beharing op het borststuk. Geprepareerde exemplaren van C. nemorana kunnen onmiddellijk worden herkend aan de geelwitte veeg op de achtervleugel.

Levenswijze 'biologie'

De rupsen worden in juni-juli en wederom in het najaar gevonden waarbij de rupsen in een spinsel venstervraat veroorzaken aan de bladeren. In sommige gevallen wordt ook de bladrand ingerold. Verpopping in een spinsel in, bij voorkeur, een deels samengesponnen blad.

Etymologie

Skeletteren = manier van vreten, waarbij de nervatuur van het blad en dikwijls een deel van het weefsel aan de onder- of bovenzijde van het blad overblijft (bladskelet). Naam al sinds 20e eeuw bekend. De familienaam 'glitter' duidt op de zilveren schubben (glitters) op de voorvleugel van enkele soorten; maar ook 'glid' van 'glidkruid' (voedselplant van enkele soorten) heeft een rol gespeeld.

Waardplanten of voedsel Voor referenties, zie linkermenu "Bronnen"

Vijg (Ficus carica).

Links

Bekijk deze soort op Lepiforum.

 
VERSPREIDING

Bekijk eerdere periodes...

De soort kan worden verward met:


Choreutis pariana
skeletteermot


 
 
  © All content copyright www.microlepidoptera.nl and allied photographers.