Microlepidoptera.nl en uw waarnemingen

Gepubliceerd op 13 augustus 2008
 
Dit seizoen ontvingen we veel vragen van waarnemers: "Wat moet ik nu precies met mijn waarnemingen?" "Waar voer ik mijn waarnemingen in?" "En waar komen ze terecht?" Of "Als ik mijn waarnemingen in Waarneming.nl of Telmee.nl invoer, komen ze dan ook bij jullie op de site?" Belangrijke vragen, en wij menen dat het nuttig is om licht in de duisternis te scheppen.

Waarnemingen invoeren kan bij verschillende PGO's (Particuliere Gegevensbeherende Organisaties).
Microlepidoptera.nl is echter geen PGO. Dat betekent, dat wij zelf geen waarnemingen verzamelen in een databank. Wel werkt Microlepidoptera.nl nauw samen met de Werkgroep Vlinderfaunistiek (WVF). Dankzij het WVF kunt u op microlepidoptera.nl actuele verspreidingsinformatie bekijken van alle Nederlandse microlepidoptera.

Microlepidoptera.nl en het WVF hechten er waarde aan dat verspreidingsinformatie openbaar beschikbaar wordt gesteld, bijvoorbeeld via verspreidingskaartjes maar ook in de vorm van trend informatie; de voor- of achteruitgang van een soort.

Om die reden ontvangen wij graag waarnemingen van u, zodat deze dan kunnen worden doorgegeven aan de Werkgroep Vlinderfaunistiek om te worden opgenomen in de database van het WVF. Uw waarnemingen worden dan getoond op de verspreidingskaarten van Microlepidoptera.nl.

Waarneming en Telmee.nl
Dan antwoord op de vraag: Als waarnemingen worden doorgeven aan waarneming.nl en Telmee.nl, worden deze waarnemingen dan ook getoond op Microlepidoptera.nl verspreidingskaartjes? Het antwoord is nee. Alle waarnemingen van microvlinders die worden ingevoerd bij de invoerportalen Waarneming.nl en Telmee.nl komen niet terecht in de WVF databank, daar de WVF database niet is aangesloten bij deze invoerportalen. Dit houdt in dat uw waarnemingen niet worden opgenomen op de verspreidingskaarten van Microlepidoptera.nl, als u uw waarnemingen bij deze invoerportalen invoert. Het is zelfs zo dat er momenteel zelfs niets met uw microlepidoptera waarnemingen gebeurt als u ze onder waarneming.nl invoert. Zie het schema (boven). Voor uw macro (nachtvlinder)waarnemingen is dit overigens niet het geval. Deze waarnemingen komen dan terecht bij de Vlinderstichting, aangesloten bij zowel Waarneming.nl en Telmee.nl.

Hoe geef ik mijn waarnemingen aan het WVF door?
Het melden van waarnemingen is bij ons mogelijk via e-mail info-at-microlepidoptera.nl. De waarnemingen kunnen worden doorgegeven in Excel format. Uiteraard kunt u er ook voor kiezen uw waarnemingen direct aan de WVF te sturen. Zie hiervoor http://www.naturalis.nl/eis

Categorie: Overig | Terug naar nieuwsoverzicht | Ouder | Nieuwer


 
 
 
  © All content copyright www.microlepidoptera.nl and allied photographers.