Alweer een microjaar verstreken

Gepubliceerd op 20 januari 2011
 
We lieten het vlinderjaar 2010 achter ons, een jaar waarin helaas géén nieuwe soorten werden ontdekt voor de fauna maar wel werden er bijzondere soorten gezien. Het jaar kwam soms wat laat op gang, "het wilde niet vliegen". De warme juni- en juli maanden waren vervolgens goed voor explosies aan micro's. Bij de laatste Snellen bijeenkomst van de N.E.V. in Schoonrewoerd (voor elke belangstellende een aanrader) noemde oud-oprichter van de sectie Hans Huisman ook dat "het van de een op andere dag een lichtval vol was, daarna ineens dagen met een vrij schone val". Oftewel, wisselende temperaturen en constant veranderingen tussen heldere en bewolkte nachten maakte het vlinderen in deze periode bijzonder spannend. Juli viel wat meer tegen, volgens onze peilingen, maar ondertussen genoot de excursiegroep op Schiermonnikoog van het jaarlijkse hoogtepunt (met ook hier zwarte lakens en weinig uren slaap!). Ook de Nachtvlindernacht (NNN) viel over het algemeen niet tegen, opvallend is het aantal doorgegeven waarnemingen van micro's.

Op naar het nieuwe jaar; wat staat ons te wachten? We hebben de eerste resultaten van de enquête bekeken en ook uw mening over het ML.nl project in 2010 zien wij als een leerzaam onderdeel om op terug te blikken. Wat vond u goed en wat kan beter? Met nieuwe plannen gaan we het nieuwe jaar in, alleen staan deze plannen wegens de winter nog even in de koelkast.

Microlepidoptera.nl <> promotie micro's
De bezoeker gaf een gemiddeld cijfer van 8.04. Als we dieper ingaan op de cijfers, dan gaf 12% van de stemmers een 10, 24% een 9, 28% een 8, 20% een 7 en 4% een 6. Tweemaal werd een 4 toegekend. Het gros gaf aan dat de belangstelling voor micro's met name te danken is aan deze website. Dat is een stap in de goede richting!

Weekendexcursie in de maand juni
Desalniettemin gaf 56% aan geen mening te hebben bij de vraag of een kleine excursie in juni wenselijk is. Mogelijk wekt dit concurrentie met de excursie van de secties Ter Haar en Snellen in juni. 40% vind dit een goed initiatief en 4% keurt het idee af. Het enige probleem is de organisatie, anders zou ML.nl graag een excursie organiseren in de directe omgeving van de Ankeveense Plassen.

Microlepidoptera Mineerder Middag (MMM)
Een inkoppertje natuurlijk, als navolgend klein broertje van de NNN. Op zaterdag 1-10-2011 wordt de eerste middag georganiseerd met het zoeken naar bladmijnen en gallen van microvlinders. U kunt ook zelf op zoek gaan om op basis van een door ons aangeleverde zoekkaart te ondervinden welke soorten bij u voorkomen. Een leuke en leerzame dagactiviteit, waar ook lokale werkgroepen veel plezier aan kunnen beleven. 48% was voor de introductie van deze activiteit, 12% tegen en 40% had geen mening.

Excursie in het buitenland: fail
16% beoordeelde dit toekomstidee als goed, 24% was tegen en 60% kon hier geen uitspraak over doen.

De Jaarlijst op Microlepidoptera.nl
Na ruim 25 jaar trouwe dienst komt er een einde aan de jaarlijst. Aangezien 40% aangegeven heeft de jaarlijst niet te kennen, hierbij een korte intro. Met wat humor is te stellen dat de jaarlijst lijkt op een Guinness Book of Records, maar toch weer heel anders. Het is een publicatie in het tijdschrift Entomologische Berichten (uitgever NEV.nl) waarin bijvoorbeeld in 2009 gepubliceerd wordt welke bijzondere soorten er in 2007 werden gevangen. De jaarlijst is geschreven door specialisten, die precies nagaan of een soort ook nieuw is voor een bepaalde provincie. Zie hier een voorbeeld van 2005. Toch is er een mogelijkheid om de jaarlijst te laten bestaan, bijvoorbeeld op deze website, of door een nieuw team van schrijvers aan te stellen. 28% vind een publicatie op deze website nuttig, 4% heeft gemengde gevoelens, 12% is van mening dat het in tijdschriftvorm dient te blijven en 16% heeft geen mening.

Kwaliteit van de Nederlandse namen
4% Uitstekend, 60% Goed, 24% Redelijk, 0% slecht, 12% Geen mening.

Kent u de Werkgroep Vlinderfaunistiek?
Ja 36%, Ja hier gaan mijn waarnemingen naartoe 12%, Over gehoord & gelezen 40% en Nee 12%.

Top 5 activiteiten voor in de toekomst
Cursus families herkennen - 36%
Landelijk symposium micro's - 20%
Determinatiedag - 16%
Cursus verzamelen/opspannen - 8%
Cursus gentiaalprepareren - 8%
Cursus rupsen kweken/zoeken - 8%

Categorie: Project | Terug naar nieuwsoverzicht | Ouder | Nieuwer


 
 
 
  © All content copyright www.microlepidoptera.nl and allied photographers.