Historisch: Nederlandse namen voor de microlepidoptera

Gepubliceerd op 30 oktober 2009
 
Voor het eerst krijgen de Nederlandse en Belgische soorten een Nederlandse naam. Een lijst van ruim 1.500 namen is door leden van de Nederlandse Entomologische Vereniging opgesteld en is nu voor u beschikbaar!

Nederlandse namen
Van de Nederlandse micro's of kleine vlinders waren er nog lang niet zoveel namen in gebruik. Het ging hier altijd om de soorten die zeer opvallend waren of binnen de tuinbouw schadelijk bevonden werden. Het gaat hier om nog niet eens tien procent van de soorten die dus een Nederlandse naam droeg.
Binnen de kring van de microvlinderaars werd al gauw duidelijk dat net als bij andere insectengroepen een Nederlandse naam essentieel is. Om die reden is er een team opgezet die de resterende soorten van een naam heeft voorzien. Ook zijn namen te komen vervallen, het gaat daarbij vooral om verouderde namen, namen die niet (meer) corresponderen met de Nederlandse situatie en soorten die niet meer binnen de familiesystematiek passen. Uiteindelijk zullen deze namen belangrijk zijn op veel terreinen: bij het beschermen van soorten is een Nederlandse naam vaak stimulerend, terreinbeheerders hebben veelal belang bij deze namen en ook stimuleert het beginnende onderzoekers.

Kritische kanttekeningen
Niet iedereen is voor de komst van Nederlandse namen. Zeer begrijpelijk, want de namen hebben ook zeker een nadeel. Communicatie met de meer ervaren onderzoekers is soms lastiger, omdat de één altijd gewend is wetenschappelijke namen te gebruiken en de ander hanteert liever de Nederlandse namen. Het is daarom ook van belang altijd rekening te houden dat bij zulke diverse insectengroepen ook de wetenschappelijke naam gebruikt moeten blijven worden.
Namen geven vaak een goed beeld van de kenmerken van de soort, toch zijn er veel soorten die op het oog praktisch niet van elkaar te onderscheiden zijn, ook al is de naam verschillend.

Het is mogelijk dat namen nog worden bijgewerkt, dus het is deels een voorlopige naamlijst. Reageren is mogelijk tot 1 januari 2010.

Categorie: Project | Terug naar nieuwsoverzicht | Ouder | Nieuwer


 
 
 
  © All content copyright www.microlepidoptera.nl and allied photographers.