HERKENBAARHEID
 
 
WETENSWAARDIGHEDEN
 
Nationale status
inheems
Algemeenheid statistiek
zeldzaam
Algemeenheid (schatting)
-
Migrant?:
standvlinder
 
WANNEER VLIEGT DE VLINDER?
TOE- OF AFNAME (TREND)
 
Sterk uitbreidend. Voorheen lokaal en tamelijk honkvast, nu uitbreidend richting het westen en noorden en hier soms toenemend in aantal per populatie, te toetsen op basis van aantallen mijnen.
 
RECENTE VONDSTEN
 
Kaarten op Waarneming.nl
 
FOTO AANBIEDEN
 
Hoe kan ik bijdragen?
 
AUTEUR(S)
 
Corver, S.C. | Bronnen
 
LAATSTE AANPASSING
 
August 20, 2020, 8:31 pm
Familie: Eriocranidae, purpermotten
 
 
grijsrupspurpermot
Eriocrania sangii  (Wood, 1891)
 
Meer afbeeldingen:

Volgroeide larve (leg/det/foto: T. Muus, Thilay, Frankrijk, 6.v.2008)
 
 

Eriocrania sangii in Nederland

Een vrij zeldzame soort. Waarnemingen liggen verspreid over Nederland, de meeste vindplaatsen komen uit het oostelijke deel van het land. Sinds enkele jaren ook meer gevonden in de noordelijke provincies, in 2004 voor het eerst gemeld uit Friesland te St. Nicolaasga (Huisman et al., 2006a). In de periode hierna blijkt de soort op veel meer plaatsen voor te komen. De beste manier om de soort te vinden, is door naar de rupsen te zoeken, die zijn van alle purpermotten het beste te herkennen, nl. aan de grijze kleur!

Herkenning

De adult is redelijk variabel, maar vaak is de licht gouden vlek op nabij de buitenrand van de bovenvleugels goed zichtbaar. Echter, deze soort is voor iemand die niet bekend is met het nauwe "gevoelsmatige" onderscheid tussen E. sangii en E. semipurpurella niet op uiterlijk te scheiden. De vlinder vliegt van maart tot in mei.

Levenswijze 'biologie'

De larve leeft op berk en maakt een blaasmijn. De blaasmijn begint aan de buitenzijde van het blad en gaat daarna verder naar het centrum van het blad. De volwassen larve is opvallend donkergrijs. Ook de jonge larve is lichtgrijs, de kleur wordt dan vooral bepaald door kleine zwarte wratjes. Voor nadere beschrijving van de larven en de mijn, zie www.bladmineerders.nl. De larven zijn te vinden van maart tot in mei (Ellis, 2005a).

De biologie van deze soort is uitgebreid beschreven op Bladmineerders.nl

Etymologie

Purpermot, afkomstig van het Zweedse 'Purpurmalar', de vlinders hebben een purperachtig uiterlijk. In tegenstelling tot de andere soorten is de rups van deze soort duidelijk grijs.

Waardplanten of voedsel Voor referenties, zie linkermenu "Bronnen"

Berk (Betula).

 
VERSPREIDING

Bekijk eerdere periodes...
 
 
  © All content copyright www.microlepidoptera.nl and allied photographers.