Voorkomen
Het voorkomen van S. svenssoni is grotendeels onbekend, doordat zowel de adult als de rups en het vraatspoor geen kenmerken hebben om ze te onderscheiden van andere Stigmella soorten die op eik leven. Het is wel zeker dat de soort in Nederland voorkomt en dat het een van de zeldzamere soorten van het Stigmella eikencomplex is. Waarschijnlijk een generatie per jaar met adulten in mei-juni en rupsen zijn te vinden in augustus.
Herkenning
Kop donkerbruin tot zwart. Voorvleugel eenkleurig; bronzig bruin met soms een groenige tint en in het apicale gedeelte vaak een paarsige tint. Makkelijk te verwarren met andere Stigmella soorten van eik: S. ruficapitella, S. roborella en S. viscerella. Genitalisatie is nodig voor een zekere determinatie, of DNA onderzoek.
Levenswijze 'biologie'
De mijnen op Eik vertonen variatie die overlapt met mijnen van andere Stigmella soorten. De rups is geel. Mogelijk dat het zoeken naar de rupsen in augustus nog de grootste kans geeft om deze soort te vinden, omdat deze periode tussen de zomer en herfst generaties van de andere soorten Stigmella valt.
Etymologie
De naam is gebaseerd op de levenswijze van de rups, zij mineert (=mineermot). Het uiterlijk van de vlinder: zwartachtig.
Waardplanten of voedsel Voor referenties, zie linkermenu "Bronnen"
Zomereik (Quercus robur).
Links
Bekijk deze soort op Lepiforum.
|