HERKENBAARHEID
 
 
WETENSWAARDIGHEDEN
 
Nationale status
inheems
Landelijk voorkomen
algemeen
Concept Rode lijst
Onbepaald
 
WANNEER VLIEGT DE VLINDER?

TOE- OF AFNAME (TREND)
 
Stabiel al dan lijkt minder algemener te zijn dan St. tityrella. Waarnemerseffect; dient naar de mijnen gezocht te worden.
 
FOTO AANBIEDEN
 
Hoe kan ik bijdragen?
 
AUTEUR(S)
 
Corver, S.C., Doorenweerd, C. | Bronnen
 
LAATSTE AANPASSING
 
December 19, 2012, 6:55 pm
Familie: Nepticulidae, dwergmineermotten
 
 
zilverbandbeukenmineermot
Stigmella hemargyrella  (Kollar, 1832)
 
 
 

Voorkomen

Een algemene soort die verspreid over het land kan worden waargenomen. Stigmella hemargyrella is een zeer algemene mineerder van beuk. Adulten vliegen in twee generaties van eind april tot juni en van augustus tot september. De rupsen zijn te vinden in juli en in oktober, in deze laatste periode vaak in afgevallen bladeren in groene eilanden terwijl de rest van het blad al verkleurd is.

Herkenning

Adulten zijn te herkennen aan de haast witte kopbeharing en vrij slanke vleugels die aan de lichaamszijde bruin zijn en na de witte band voorbij het midden van de vleugel abrupt donker geschubd. De mijnen zijn ook goed herkenbaar.

Levenswijze 'biologie'

Er zijn twee Stigmella soorten die mineren op beuk: S. tityrella en S. hermargyella. S. tityrella maakt mijnen die dicht bij de hoofdnerf beginnen, meestal in een nerfoksel, en vanuit daar zigzaggend naar de bladrand toegaan. De mijnen van S. hemargyrella beginnen willekeuring op het blad, maar meestal meer aan de bladrand, en bewegen zich richting de hoofdnerf.

Etymologie

De naam is gebaseerd op de levenswijze van de rups, zij mineert (=mineermot). Verwezen wordt naar het uiterlijk van de vlinder (met zilveren band).

Waardplanten of voedsel Voor referenties, zie linkermenu "Bronnen"

Beuk (Fagus sylvativa).

Links

Bekijk deze soort op Lepiforum.

 
VERSPREIDING

Bekijk eerdere periodes...


 
 
  © All content copyright www.microlepidoptera.nl and allied photographers.