Voorkomen
Een algemene soort die verspreid over het land kan worden waargenomen.
Er zijn twee soorten Stigmella die op zwarte els (Alnus glutinosa) mineren: S. glutinosae en S. alnetella. Hiervan is S. alnetella het zeldzaamst, maar komt verspreid over heel Nederland lokaal voor. Adulten vliegen in juni en soms in een tweede generatie in augustus. De rupsen zijn actief in september en oktober.
Herkenning
Adulten zijn redelijk goed te herkennen door de combinatie van donkere nekschubben en metallisch glimmende voorvleugels. De grondkleur van de voorvleugels is bruin maar voorbij de witte band, die net voorbij het midden van de vleugel aanwezig is, worden de schubben donker met een blauwige glans. Genitalisatie is echter aan te raden.
Levenswijze 'biologie'
De mijn op zwarte Els (Alnus glutinosa) is alleen te onderscheiden van die van S. glutinosae als de rups nog aanwezig is.
Etymologie
De naam is gebaseerd op de levenswijze van de rups, zij mineert (=mineermot). Zwartkraag = adulten met een zwarte zone achter de kop.
Waardplanten of voedsel Voor referenties, zie linkermenu "Bronnen"
Verschillende soorten Els (Alnus sp.), o.a. zwarte Els (Alnus glutinosa), witte Els (Alnus incana) en hartbladige Els (Alnus cordata).
Links
Bekijk deze soort op Lepiforum.
|