HERKENBAARHEID
 
 
WETENSWAARDIGHEDEN
 
Nationale status
inheems
Landelijk voorkomen
algemeen
Concept Rode lijst
Onbepaald
 
WANNEER VLIEGT DE VLINDER?

TOE- OF AFNAME (TREND)
 
Stabiel maar aantallen lijken af te nemen, al dan vaak fluctuerend. Waarnemerseffect; dient naar de mijnen gezocht te worden.
 
FOTO AANBIEDEN
 
Hoe kan ik bijdragen?
 
AUTEUR(S)
 
Corver, S.C., Doorenweerd, C. | Bronnen
 
LAATSTE AANPASSING
 
June 18, 2016, 11:14 pm
Familie: Nepticulidae, dwergmineermotten
 
 
witkraagelzenmineermot
Stigmella glutinosae  (Stainton, 1858)
 
 
 

Voorkomen

Een algemene soort die verspreid over het land kan worden waargenomen. Er zijn twee soorten Stigmella die op els (Alnus) mineren: S. glutinosae en S. alnetella. Hiervan is S. glutinosae het meest algemeen en kan in heel Nederland gevonden worden. Er zijn twee generaties per jaar met een vliegperiode in juni-juli. Rupsen van de zomergeneratie zijn schaars, de herfstgeneratie is actief van september tot in november. Vaak bevinden zich meerdere mijnen op een enkel blad.

Herkenning

Adulten zijn lastig te herkennen. De grondkleur van de voorvleugels is donkerbruin met een dunne witte of geelachtige band voorbij het midden. De vleugels hebben geen metallische glans, de nekschubben zijn wit (in tegenstelling tot zwart bij S. alnetella) en de kopbeharing is okergeel. Genitalisatie is vaak nodig, of het zoeken naar de rupsen.

Levenswijze 'biologie'

De mijn op Els (Alnus) is alleen te onderscheiden van die van S. alnetella als de rups nog aanwezig is. Rupsen van S. glutinosae hebben een donkere vlek op de prothorax, S. alnetella niet.

Etymologie

De naam is gebaseerd op de levenswijze van de rups, zij mineert (=mineermot). Witkraak = adulten met een witte zone achter de kop.

Waardplanten of voedsel Voor referenties, zie linkermenu "Bronnen"

Verschillende soorten Els (Alnus sp.), o.a. zwarte Els (Alnus glutinosa), witte Els (Alnus incana) en hartbladige Els (Alnus cordata).

Links

Bekijk deze soort op Lepiforum.

 
VERSPREIDING

Bekijk eerdere periodes...


 
 
  © All content copyright www.microlepidoptera.nl and allied photographers.