HERKENBAARHEID
 
 
WETENSWAARDIGHEDEN
 
Nationale status
inheems
Landelijk voorkomen
vrij algemeen
Concept Rode lijst
Onbepaald
 
WANNEER VLIEGT DE VLINDER?

TOE- OF AFNAME (TREND)
 
Stabiel.
 
FOTO AANBIEDEN
 
Hoe kan ik bijdragen?
 
AUTEUR(S)
 
Muus, T.S.T. | Bronnen
 
LAATSTE AANPASSING
 
November 19, 2009, 11:41 am
Familie: Gelechiidae, palpmotten (subfamilie Gelechiinae)
 
 
heidepistoolmot
Aristotelia ericinella  (Zeller, 1839)
 
 
 

Voorkomen

Een vrij algemene soort die gebonden is aan de zandgronden in het binnenland en in de duinen op terreinen met heide. A. ericinella is een soort gebonden aan heide, en komt daardoor voor op de zandgronden in het binnenland en in de duinen waar de voedselplant aanwezig is. Daarbuiten is de soort iets minder algemeen. Verspreid over het hele land.

Herkenning

De vlinders zijn overdag gemakkelijk op te jagen als zij rusten tussen de heidevegetaties in de zomerperiode. Vlinders vliegen soms ook overdag, maar komen in de nacht ook goed op licht. De vliegtijd ligt in juni tot in juli. Vrouwelijke vlinders hebben spitsere vleugels, en een valere tekening.

Levenswijze 'biologie'

De rupsen leven vanaf september tot in juni in de toppen van heideplanten, waarbij de takken bijeengesponnen worden. In een klein spinsel leeft de 11 tot 13 mm lange rups.

Etymologie

De Aristotelia-soorten kennen een tal van zwarte voorrandsvlekken op de voorvleugel die doen denken aan de bouw van een pistool (of specifiek de opbouw van een kalashnikov).

Waardplanten of voedsel Voor referenties, zie linkermenu "Bronnen"

Struikheide (Calluna vulgaris) en kraaiheide (Empetrum nigrum) (Kaitila, 1996a). Ook een enkele maal een rups geklopt uit kamperfoelie (Lonicera periclymenum) langs een bosrand, het is twijfelachtig of de soort ook op deze plant zou kunnen leven of dat het een verdwaald exemplaar betrof (Muus, vondst).

Links

Bekijk deze soort op Lepiforum.

 
VERSPREIDING

Bekijk eerdere periodes...

De soort kan worden verward met:


Aristotelia subdecurtella
echte pistoolmot


 
 
  © All content copyright www.microlepidoptera.nl and allied photographers.