HERKENBAARHEID
 
 
WETENSWAARDIGHEDEN
 
Nationale status
inheems
Landelijk voorkomen
algemeen
Concept Rode lijst
Onbepaald
 
WANNEER VLIEGT DE VLINDER?

TOE- OF AFNAME (TREND)
 
Stabiel.
 
FOTO AANBIEDEN
 
Hoe kan ik bijdragen?
 
AUTEUR(S)
 
Koster, J.C. | Bronnen
 
LAATSTE AANPASSING
 
July 6, 2012, 10:08 am
Familie: Momphidae, wilgenroosjesmotten
 
 
gewone wilgenroosjesmot
Mompha epilobiella  (Denis & Schiffermueller, 1775)
 
 
 

Voorkomen

Een algemene soort die verspreid over het land kan worden waargenomen. Een algemene soort die bijna overal is te vinden waar de waardplanten groeien.

Herkenning

De vlinders kunnen het hele jaar door worden gevonden, maar zijn in juli en augustus het meest talrijk. Er zijn twee, soms zelfs drie, generaties per jaar waarvan de laatste overwintert als vlinder. Over het algemeen kan de soort gemakkelijk worden herkend aan de grijsbruine voorvleugels, maar kan in afgevlogen toestand enigszins lijken op M. ochraceella. Bij de laatste soort overheerst echter de gele grondkleur en ze is groter.

Mompha epilobiella is kleiner dan Mompha ochraceella, heeft zwarte schubben op diverse plaatsen op de vleugel en heeft donkere (geringde) poten. Mompha ochraceella heeft alleen zwarte schubben in de tuften of helemaal niet en (egaal) lichtgekleurde poten.

Levenswijze 'biologie'

De larve is bleekgeel met zwarte kop, nekschild en borstpoten donkergrijs en het anaalschild bruingrijs. Het leeft van half mei tot juni en weer van juli tot begin augustus na uitkomen vaak enige tijd als bladmineerder of boort gangen in de bloemknoppen, later leeft ze tussen samengesponnen bladeren, vooral van de topscheuten, vaak met meerdere larven samen. In dit spinsel ligt later ook de glimmend donkerbruine pop in een witachtige cocon.

Etymologie

Geen nadere verklaring vereist.

Waardplanten of voedsel Voor referenties, zie linkermenu "Bronnen"

Harig wilgenroosje (Epilobium hirsutum), soms ook op bergbasterdwederik (E. montanum), moerasbasterwederik (E. palustre), wilgenroosje (Chamerion angustifolium) of teunisbloem (Oenothera).

Links

Bekijk deze soort op Lepiforum.

 
VERSPREIDING

Bekijk eerdere periodes...

De soort kan worden verward met:


Mompha ochraceella
gele wilgenroosjesmot


 
 
  © All content copyright www.microlepidoptera.nl and allied photographers.