Voorkomen
Een zeldzame vlinder die in het zuiden van het land wordt gezien, vooral algemener langs de kust en in de zuidelijke helft van Zuid-Limburg, daar buiten af en toe eens een waarneming. In het noordelijke helft van Nederland ontbreekt zij.
Herkenning
Augustus, tot na de overwintering, juni. Een kleine bruine soort, geldend als de kleinste soort binnen het genus. De voorvleugels zijn bruinrood tot bijna wijnrood met op 2/3 een lichtere grijsgelige zone langs de costa. Hier liggen ook twee zwarte ringvlekken die samen, als zij dicht bijeen liggen, een sikkeltje vormen. Vlakbij het midden ligt een witte stigma die zwart omrand is, iets driehoekig. De kraag is recht terwijl deze bij andere soorten is afgebogen. De vleugels zijn rond. Zij kan alleen verward worden met A. conterminella maar deze soort is niet alleen groter, maar ook bruin/grijs, A. liturosa heeft een gelige thoraxbeharing, zie ook A. liturosa.
Levenswijze 'biologie'
...
Etymologie
Platlijf verwijst naar de in rust neergelegen vleugels.
Waardplanten of voedsel Voor referenties, zie linkermenu "Bronnen"
Peen (Daucus carota), dolle kervel (Chaerophyllum temulum), fluitenkruid (Anthriscus sylvestris) of heggedoornzaad (Torilis japonica) (Palm, 1989a).
Links
Bekijk deze soort op Lepiforum.
|