Voorkomen
Een algemene soort die verspreid over het land kan worden waargenomen.
Een brede verspreiding en over bijna heel Nederland een algemene soort. Op locaties waar de waardplant Prunus groeit is de soort te verwachten, het is normaal dat zij in grote aantallen aanwezig is.
Herkenning
Spanwijdte 10 tot 12 mm De vlinders vliegen in het late voorjaar, in mei, tot half augustus. Kopbeharing is wit, palpen bruingelig, antennen met bruinzwarte banden. Kop vaal oranjebruin. Vvl. oranjebruin. Donkere vlek eerst krachtig, bijna zwartbruin, daarna iets afgebogen richting de apex en lichter wordend van kleur. Vanaf de vleugelbasis langs de ondervleugelrand een rij witte vlekken, vlak voor de donkere vlek verbredend. Langs de costa meerdere witte vlekken. Franje volledig bruingrijs tot oranjegrijs. Poten met tussenbanden bruin tot zwart. De soort kan verward worden met A. bonnetella. De bruine tekening is echter omvangrijker, wat de vlinder een donkerder uiterlijk verleent. De bruine dwarsbrand is breder en loopt onder een minder scherpe hoek weg.
Levenswijze 'biologie'
De rupsen leven in april in samengesponnen uitlopers van Prunus en andere verwante soorten.
Etymologie
Pedaalmot is gebaseerd op de wijze waarop deze soorten (Argyresthia s.str.) rusten, met een opgeheven vleugels. Deze opgeheven houding doet denken aan het voetinstrument pedaal, als in, bijvoorbeeld 'gaspedaal'.
Synoniemen: = kersbloesemmot (PD & NEV, 1987)
Waardplanten of voedsel Voor referenties, zie linkermenu "Bronnen"
Zoete kers (Prunus avium), zure kers (P. cerasus), pruim (P. domestica), prunus (Prunus).
Links
Bekijk deze soort op Lepiforum.
|