Voorkomen
Een zeldzame soort tot sinds de jaren 90 een zeer zeldzame soort die in beperkte mate verspreid is over het land, met meerdere vindplaatsen in Gelderland. Elders enkele vindplaatsen elders in het midden van het land en aan de kust, nog weinig gezien in de drie noordelijke provincies.
Herkenning
Spanwijdte 10 tot 13 mm De vlinders vliegen in de zomer, juni tot in augustus. Kopbeharing is wit, palpen bruingelig, antennen met zwarte banden.Vvl. donkerbruin. Op de helft van de vleugel een donkere vlek, beginnend aan de vleugelonderrand, smaller en krachtig aanwezig. Franje licht. Voorste poten met krachtig, bijna zwarte en bredere tussenbanden.
Levenswijze 'biologie'
De rupsen leven op meidoorn (Crataegus), lijsterbes (Sorbus aucuparia) en soms ook op prunus (Prunus), in samengesponnen uitlopers waarbij dorre bladerspinsels kunnen ontstaan.
Etymologie
Pedaalmot is gebaseerd op de wijze waarop deze soorten (Argyresthia s.str.) rusten, met een opgeheven vleugels. Deze opgeheven houding doet denken aan het voetinstrument pedaal, als in, bijvoorbeeld 'gaspedaal'.
Waardplanten of voedsel Voor referenties, zie linkermenu "Bronnen"
Meidoorn (Crataegus), vogelkers (Prunus padus), sleedoorn (P. spinosa), wilde lijsterbes (Sorbus aucuparia) en meelbes (S. aria).
Links
Bekijk deze soort op Lepiforum.
|