HERKENBAARHEID
 
 
WETENSWAARDIGHEDEN
 
Nationale status
inheems
Landelijk voorkomen
algemeen
Concept Rode lijst
Onbepaald
 
WANNEER VLIEGT DE VLINDER?

TOE- OF AFNAME (TREND)
 
Toename, in westelijke en noordelijke richting.
 
FOTO AANBIEDEN
 
Hoe kan ik bijdragen?
 
AUTEUR(S)
 
Muus, T.S.T. | Bronnen
 
LAATSTE AANPASSING
 
February 18, 2022, 11:43 pm
Familie: Crambidae, grasmotten (subfamilie Pyraustinae)
 
 
buxusmot
Cydalima perspectalis  (Walker, 1859)
 
 
 

Voorkomen

Een algemene soort die verspreid over het land kan worden waargenomen. In juni 2007 werd zij voor het eerst in Boskoop (Zuid-Holland) gevonden, daarna volgden ook elders in die provincie vondsten. Onlangs heeft uitbreiding langs de grote rivieren in Noord-Brabant plaatsgevonden, lokaal kan zij hier erg algemeen zijn (Muus et al. 2009a). Pas omstreeks 2014 is de soort ook verder gaan uitbreiden richting het noorden, tot zelfs op de Waddeneilanden. In Europa werden ook verscheidene vondsten gedaan in het zuidwesten van Duitsland, Groot-Brittannië, Zwitserland, West-Oostenrijk en noordoostelijke delen van Frankrijk. Ze heeft zich sterk uitgebreid in heel Europa. Het oorspronkelijke verspreidingsgebied bevindt zich in Zuidoost-Azië (Muus et al. 2009a).

Herkenning

De vlinders vliegen in twee generaties in het jaar en komen op licht. Zij kan worden verward met andere soorten, vooral die uit het genus Diaphania maar gezien het feit dat deze vlinders maar zeer zelden uit tropische landen worden geïmporteerd is de kans op verwarring klein. De soort heeft geen geurpluim aan het eind van het lichaam, en de donkere banden over de vleugels bevat een kleine haakvormige inkeping.

Levenswijze 'biologie'

De rupsen kunnen gedurende het hele jaar worden aangetroffen. Hierdoor worden planten behoorlijk aangetast, waardoor herstel soms onmogelijk is en planten afsterven. Zij leven in een spinsel op de waardplant, waarin zij uiteindelijk ook verpoppen. De rupsen hebben een zwarte kop en nekschild, zij zijn felgroen met diverse zwarte wratten die omringd zijn door wittere gedeelten. Duidelijke setae (beharing) (Muus et al. 2009a). Overwintering als halfvolgroeide rups, in een ijle cocon op de grond. Doorstaat temperaturen tot ver beneden het vriespunt (over de bionomie: Muus, in prep.).

Etymologie

Rups op buxus, invasief.

Waardplanten of voedsel Voor referenties, zie linkermenu "Bronnen"

Verschillende soorten Buxus, de literatuuropgaven populier (Populus) als waardplant zijn incorrect.

Links

Bekijk deze soort op Lepiforum.

 
VERSPREIDING

Bekijk eerdere periodes...


 
 
  © All content copyright www.microlepidoptera.nl and allied photographers.