HERKENBAARHEID
 
 
WETENSWAARDIGHEDEN
 
Nationale status
inheems
Landelijk voorkomen
vrij algemeen
Concept Rode lijst
Onbepaald
 
WANNEER VLIEGT DE VLINDER?

TOE- OF AFNAME (TREND)
 
Stabiel.
 
FOTO AANBIEDEN
 
Hoe kan ik bijdragen?
 
AUTEUR(S)
 
Corver, S.C. | Bronnen
 
LAATSTE AANPASSING
 
September 18, 2011, 6:07 pm
Familie: Tineidae, echte motten (subfamilie Tineinae)
 
 
bruine pelsmot
Tinea dubiella  (Stainton, 1859)
 
 
 

Voorkomen

Een vrij algemene soort die verspreid over het land kan worden waargenomen. Vrij algemeen. Kan overal in Nederland worden waargenomen. Wordt binnenshuis aangetroffen, in schuren en op zolders.

Herkenning

Kop beharing roestbruin okerkleurig tot bruin okerkleurig. Voorvleugels okerkleurig met bruine accenten. Stigmata zwartbruin, waarvan de eerste discale en plicale stigma slechts vaag aanwezig zijn, de tweede discale stigma richting de apex in het midden van de voorvleugel is veel sterker ontwikkeld. De voorvleugel is donkerder aan de basis van de voorvleugelrand aan costale zijde. Achtervleugels grijskleurig, donkerder richting de apex. Let op gelijkende soorten. T. pellionella heeft doorgaans lichter gekleurde achtervleugels en is wat minder contrastrijk getekend, de schubben van T. pellionella zijn doorgaans op het uiteinde vaalachtig beige van kleur (Pelham-Clinton, 1985a).

Levenswijze 'biologie'

Larve heeft rood bruine kop met een donkerbruin nekschild (prothorax). De segmenten zijn wit en hebben onopvallende pinacula. De rups leeft in een zelfgemaakte koker, net zoals T. pellionella. (Pelham-Clinton, 1985a).

Etymologie

Pelsmot, zie Tinea pellionella. Bruine verwijst naar de kleur, tevens die van de kopbeharing.

Waardplanten of voedsel Voor referenties, zie linkermenu "Bronnen"

Vliegt binnenshuis op zolders en in schuren en voedt zich daar met divers materiaal van dierlijke afkomst. De larven worden voornamelijk aangetroffen op diverse bewerkte producten van dierlijke afkomst van bijvoorbeeld wol. Wordt daarnaast ook aangetroffen in vogelnesten, die zich in schuren en zolders bevinden, zoals die van de boerenzwaluw (Hirundo rustica) en in uilenballen van bijvoorbeeld kerkuilen (Pelham-Clinton, 1985a).

Links

Bekijk deze soort op Lepiforum.

 
VERSPREIDING

Bekijk eerdere periodes...

De soort kan worden verward met:


Tineola bisselliella
klerenmot

Tinea pellionella
gewone pelsmot


 
 
  © All content copyright www.microlepidoptera.nl and allied photographers.