HERKENBAARHEID
 
 
WETENSWAARDIGHEDEN
 
Nationale status
inheems
Landelijk voorkomen
zeer zeldzaam
Concept Rode lijst
Onbepaald
 
WANNEER VLIEGT DE VLINDER?

TOE- OF AFNAME (TREND)
 
Toename.
 
FOTO AANBIEDEN
 
Hoe kan ik bijdragen?
 
AUTEUR(S)
 
Muus, T.S.T. | Bronnen
 
LAATSTE AANPASSING
 
August 4, 2017, 5:25 pm
Familie: Tineidae, echte motten (subfamilie Tineinae)
 
 
egaal kijkgaatje
Monopis imella  (Hubner, 1813)
 
 
 

Voorkomen

Zeldzaam in Nederland. Slechts enkele waarnemingen bekend. De soort wordt veelal geïmporteerd met buitenlands materiaal en wordt dan regelmatig buitenshuis aangetroffen. Er is geen bewijs dat de soort een vast bestanddeel vormt van de Nederlandse fauna.

Herkenning

De adult vliegt van juni tot laat in september in twee generaties. De soort vliegt in de late avond en komt zeer matig op licht. Het is de enige soort uit het geslacht Monopis met een dergelijke egale voorvleugel. Mannetjes bezitten gebruikelijk een lichtere voorrand van de voorvleugel.

Levenswijze 'biologie'

De rups leeft in een langwerpig gesponnen nabij de wortels van een plant. Het spinsel bevat diverse plantonderdelen (Muus, kweek). Mogelijk één lange generatie van september tot in het volgende voorjaar.

Etymologie

Kijkgaatje = lens waarmee door deuren (bijv. hoteldeuren) gekeken kan worden, verwijst naar de ronde hyaline vlek op de voorvleugel. Verwijst naar de egale voorvleugel waarbij de ronde vlek in veel gevallen ontbreekt.

Waardplanten of voedsel Voor referenties, zie linkermenu "Bronnen"

Pelham-Clinton (1985a) geeft aan dat de biologie onbeschreven is, toch noemt hij wel het volgende voedsel: wollen materiaal, dendritus in vogelnesten maar ook ander dierlijk materiaal zoals kadavers. Het gaat hier mogelijk om een associatie. In Nederland gekweekt uit compost met rozemarijn (Rosmarinus) (Muus, kweek).

Links

Bekijk deze soort op Lepiforum.

 
VERSPREIDING

Bekijk eerdere periodes...

De soort kan worden verward met:


Tinea columbariella
egale pelsmot

Monopis fenestratella
patrijspoortmot


 
 
  © All content copyright www.microlepidoptera.nl and allied photographers.