Nieuwe determinatiewerken

Gepubliceerd op 29 september 2008
 
Het is ruim dertig jaar geleden dat de eerste uitgebreide literatuur over de microlepidoptera uit Groot-BrittanniŽ en Ierland werd gepubliceerd. Deze gebeurtenis leidde vrij snel tot een ontwikkeling op gebied van onderzoek naar microlepidoptera. Na de dood van de founding editor achter deze werken, Arthur Maitland Emmet (1908-2001) en het verdwijnen van de oorspronkelijke uitgever Harley Books hebben de laatste publicaties achterstand opgelopen. De vijf delen over microlepidoptera worden in West-Europa nog steeds als het standaardwerk beschouwd. Niet alleen wordt ingegaan op het uiterlijk van de vlinder, de biologie wordt eveneens nauwkeurig beschreven.

Na de legendarische werken uit Noord-Europese reeks Fauna Entomologica Scandinavica, zoals deze over de Nepticulidae & Opostegidae, Sesiidae, Elachistidae en Scythrididae is het wederom smullen met de nieuwe literatuur die is verschenen op gebied van micro's in Noord-Europa. Deze zomer verscheen het tweede deel uit de vlinderreeks uit Nationalnyckeln till Sveriges Flora och Fauna (Nationale encyclopedia voor de Zweedse flora en fauna). Dit deel behandelt de families van Micropterigidae tot Psychidae, rijkelijk geÔllustreerd met getekende afbeeldingen door R. Johansson. Dit boekwerk omvattend 646 pagina's werd samengesteld door de auteurs B. Bengtsson en G. Palmqvist, die gezamenlijk 256 soorten beschreven. Het boek is in het Zweeds geschreven, maar de kwaliteit is vergelijkbaar aan de eerder genoemde Moths and Butterflies of Great-Britain and Ireland.
De lage prijs is te danken aan een grote financiŽle steun vanuit de Zweedse overheid en ook vanuit het koninklijk huis heeft kroonprinses Victoria hoge waardering voor het project betuigd.

Het is niet het eerste boekwerk dat onlangs verschenen is. De meerdelige serie Pyraloidea of Europe door F. Slamka is onlangs verschenen. Na de waardevolle delen Microlepidoptera Palaearctica lijkt er geen einde te komen aan boekwerken die grote gebieden vertegenwoordigen. Het eerste deel uit deze gras- en lichtmottenreeks uit 2006 bevat een gering aantal soorten uit de families Pyralinae, Galleriinae, Epipaschiinae, Cathariinae and Odontiinae. Het tweede deel is onlangs verschenen en zal spoedig ook verkrijgbaar zijn bij Nederlandse verkooppunten. Dit grotere deel omvat 187 soorten uit de families Crambinae en Schoenobiinae, beter bekend als de grasmotten.
Alle soorten zijn voorzien van tekeningen van genitalia. Het is een grote aanvulling op het klassiekere werk van B. Goater genaamd British Pyralid Moths.

Liefhebbers van micro's in Nederland kunnen nog wachten op een toekomstig boek. Door het stijgende aanbod aan literatuur in het buitenland is deze noodzaak ook klein. In Nederland is er vaak sprake geweest om nieuwe literatuur over micro's te ontwikkelen, waarvan een eerste gids over gras- en lichtmotten een eerste opzet zou kunnen zijn. Hedendaagse websites zorgen ervoor dat steeds meer gegevens beschikbaar komen voor de lepidopteroloog. De literatuur zal toch een rijkelijke blijven, vanwege de nodige afbeeldingen van genitalia, diagnoses en de handige platen van adulten - immers zijn lang niet alle soorten op internet afgebeeld en naar alle zorgvuldigheid beschreven.

Categorie: Overig | Terug naar nieuwsoverzicht | Ouder | Nieuwer


 
 
 
  © All content copyright www.microlepidoptera.nl and allied photographers.