Exotische ooglapmot op struikmargriet

Gepubliceerd op 18 oktober 2016 door Beheer
 

De struikmargrietooglapmot (foto: Frans Vorsselmans)


In verschillende tuinen en veranda’s in België en Nederland werd samen met de aankoop van struikmargrieten de struikmargrietooglapmot Bucculatrix chrysanthemella geïntroduceerd. In België werd de soort in 2013 te Mechelen gevonden. Ook het voorkomen van deze soort in Nederland kon worden bevestigd. De soort wordt behandeld in het tijdschrift Entomologische Berichten. Het is geen 'echte' standvlinder: dit is een adventieve aanwinst voor de fauna.


Exoot op struikmargriet
De struikmargriet, Argyranthemum frutescens, is tegenwoordig vooral afkomstig van de Canarische eilanden. Hier leeft een kleine ooglapmot - B. chrysanthemella. Deze soort is van oorsprong een endemische soort. Dat wil zeggen: de soort komt in het wild uitsluitend voor op de Canarische eilanden. Sinds een aantal jaar profiteert de soort van de export van struikmargrieten naar andere delen van de wereld. De vlinders leggen hun eitjes op de bladeren van de plant, waarna ze naar een aantal slordige gangmijntjes kort los leeft en vervolgens verpopt in een wit coconnetje. Struikmargieten doorstaan onze wintertemperaturen nauwelijks en dat betekent dat B. chrysanthemella voorlopig grote moeite heeft om werkelijk elk jaar weer terug te keren. In België is het B. chrysanthemella gelukt om in ieder geval één milde winter te doorstaan. Omdat de soort niet op eigen kracht continentaal Europa heeft weten te bereiken spreken we daarom ook van een exoot.

Voorkomen in Nederland en België
B. chrysanthemella werd eerder gemeld uit Italië, Finland en Frankrijk en Engeland. De soort dook in 2013 op in het Belgische Mechelen. Al eerder in 2010 bleek de soort gefotografeerd door Leo Janssen in Mortsel. In de Mechelse tuin van Jan Soors wist de soort één winter te doorstaan. Na deze waarneming waren er ook meldingen van aangetaste struikmargrieten uit Aartselaar. In de nasleep van deze ontdekking ging er ook een lampje branden bij Nederlandse deskundigen: er waren nogal opmerkelijk inlandse waarnemingen van B. maritima geweest die nader bekeken zouden moeten worden. Het bleek ook te gaan om B. chrysanthemella. John van Roosmalen had de soort al in 2010 te Alkmaar gefotografeerd. Een tweede waarneming werd gedaan in Amsterdam.


De struikmargrietooglapmot en een cocon (foto: Frans Vorsselmans)

Eye-opener
Struikmargrieten zijn razend populair in de Nederlandse en Belgische tuincentra. Het loont kennelijk om de planten te inspecteren op vraat van kleine rupsjes die in veel van de gevallen afkomstig is van B. chrysanthemella. Het ziet er niet naar uit dat zowel struikmargriet als deze kleine ooglapmot zich in de komende jaren zal gaan vestigen in de vrije natuur. Derhalve blijft het waardevol om ook in de toekomst uit te blijven kijken naar de soort.

Zie ook:
Soors, J., T.S.T. Muus & C. Snyers 2016. De Canarische endeem Bucculatrix chrysanthemella (Lepidoptera: Bucculatricidae) in België en Nederland. –

Categorie: Faunistiek | Terug naar nieuwsoverzicht | Ouder | Nieuwer


 
 
 
  © All content copyright www.microlepidoptera.nl and allied photographers.