Bladmineerdermiddag 5 oktober. Komt u ook?

Gepubliceerd op 29 september 2013 door Beheer
 

Een mijntje mét rups van de veelkleurige mineermot (Stigmella regiella) op meidoorn (foto: Patrick Clement)

Op 5 oktober wordt er landelijk wat meer aandacht besteed aan bladminerende vlinders. Dat klinkt allemaal heel ingewikkeld, maar het is vrij simpel. We gaan namelijk kijken naar de sporen van minuscule vlinderrupsjes die dol zijn op plantensappen en het bladmoes en dit vreten ze dan ook weg in de bladeren. Het resultaat? Allerlei bijzondere vraatpatronen in de bladeren.
Wie meer wil weten over deze vlinders...kom vooral naar één van de excursies!


Het onderscheid tussen macro- en microvlinders is veelal "handig" en dit is geen wetenschappelijke indeling. Maar zodra we de vlinders van bladminerende soorten vergelijken met macrovlinders dan wordt het op zich gauw duidelijk waarom micro's micro's heten. De meeste soorten zijn namelijk ontzettend klein!
Met dank aan de recente Nederlandse namen is deze groep ook heel wat toegankelijker geworden. Maar ook zijn er diverse websites zoals Bladmineerders.nl en Bladmineerders.be  die veel vertellen over deze "verborgen" soorten.

Tijdens de zoektocht naar deze mijnwerkers komen we ook in aanraking met keverlarfjes en vliegenlarfjes die ook dergelijke vraatpatronen veroorzaken op bladeren. Omdat onze specialisatie toch bij de vlinders ligt zullen we ons helaas beperken tot de vlindersoorten die mineren. Dat zijn gelukkig al vele tientallen soorten!

Mee op excursie!
Kom vooral meespeuren naar al die mooie patronen op de bladeren en wie weet laten zich nog tal van herfstvlinders en rupsen zien! Het is vooral leerzaam onder de inspirerende begeleiding van een gids wat meer te leren van Neerlands kleinste vlindertjes. Neem vooral bladeren mee om de rupsen uit te kweken om te zien wat voor mooie juweeltjes er uit deze mijnen tevoorschijn komen!

Wilt u zelf met een kleine groep op pad om vlindermijnen te zoeken? Dat kan! Meld uw activiteit aan als publiekelijke of besloten excursie. Hoe meer mensen er kijken, hoe meer we leren van deze mysterieuze soorten!

Bekijk de excursiepunten

Extra hulp voor na en tijdens de excursie
Stuur vooral foto's ter identificatie naar infomicrolepidoptera.nl of raadpleeg het mijnenforum  van Waarneming.nl.
Afbeelding voorpagina van Stigmella lemniscella van Maarten Immerzeel.


Categorie: Agenda | Terug naar nieuwsoverzicht | Ouder | Nieuwer


 
 
 
  © All content copyright www.microlepidoptera.nl and allied photographers.