Van sneeuwklokje...tot vroege vlinders!

Gepubliceerd op 15 maart 2011 door Tymo Muus
 
De lente is officieel begonnen, maar al eerder leek de lente los te barsten. Voor het kriebelende gevoel is dat niet erg. Voorjaarsvlinders zijn te verwachten in februari en maart, maar wat nou als er dan ineens ook een "zomersoort" tussen zit?

De maand maart
In februari waren de meest algemene soorten het gewone kaartmotje (Agonopterix heracliana) en de voorjaarsbladroller (Tortricodes alternella). In maart komt het pas echt los. De zeldzame berkenplatlijf (Semioscopis avellanella) heeft dan haar piek in de vliegtijd. Omdat rond deze tijd ontwaakt de natuur lichtjes en gaan de temperaturen langzaam weer omhoog. Zodra de temperatuur naar de 12-15 graden rijkt dan ontwaken ook al gauw de vele overwinteraars. De meeste overwinterende soorten komen slecht op speciaal licht, maar buitenlampen (hoe gek ook) lijken vaker aan te trekken. Tip: rondje rondom flatverlichting en pinautomaten?

Brandnetelmot, lijnvalkmot en muntvlinder
Vorige maand berichtten onze collega's bij De Vlinderstichting dat ze een foto binnenkregen van de bonte brandnetelmot (Anania hortulata). Deze soort vliegt pas rond juni, maar ze werd al eerder in februari gevonden. Binnenshuis. De rups maakt een wintercocon tussen houtsnippers en plantenresten en overwintert hierin. In het voorjaar hoeft de rups niet meer te vreten. Zodra de rups in een warme omgeving komt, dan wordt de verpopping snel in gang gezet.
Hierna verscheen er nog zo'n waarneming. Ditmaal was het de lijnvalkmot (Evergestis forficalis), die op 27 februari rondvloog in de kamer van de fam. Gerritsen in Twente. Gemeld, op Waarneming.nl. Zelfde verhaal, en zeker leuk.

Echt eerlijk is het niet, vlinders in de binnenshuize warmte doen verschijnen. Maar toch is er ook een vroege vondst buitenshuis gedaan over de grens in Zichem door Marc Herremans. Op 6 februari (!!) fotografeerde hij het eerste muntvlindertje (Pyrausta aurata) buitenshuis.

Natuur duldt geen vorst meer
De winter duurde kort. Met dalende temperaturen in oktober en sneeuwpakketten in november en december. Meteorologen kregen gelijk: januari en februari waren geen witte wintermaanden meer. Dit voorjaar lijkt warm van start te gaan, want 15 graden in Zuid- en Midden-Nederland rond deze tijd is zeker niet vanzelfsprekend. De sapstroom gaat langzaam richting knop en de bomen zullen over enkele weken weer lichte groene stipjes gaan vertonen. Dat betekent ook, dat eitjes van vlinders tot ontwikkeling komen en overwinterende rupsen op zoek naar voedsel gaan. Deze samenwerking tussen voedsel en insect gaan nauwlettend samen. Zou er opnieuw een vorstperiode aanbreken (zoals in 2008), dan zal het vele soorten de kop kosten. Ook vogels, die veel rupsen als voedsel nemen voor hun broedsels, kunnen dan moeite hebben voldoende voedsel te vinden.


Categorie: Overig | Terug naar nieuwsoverzicht | Ouder | Nieuwer


 
 
 
  © All content copyright www.microlepidoptera.nl and allied photographers.