De buxusmot, Palpita perspectalis, opgedoken in Twente

Gepubliceerd op 12 september 2009 door Tymo Muus
 
Het is een bescheiden tweekleurig vlindertje, de buxusmot (Palpita perspectalis).
De microvlinderaar zal van mening zijn dat het best mooie beesten zijn, maar tuinders zijn er lang niet zo blij mee.


Aziatische pionier
In 2007 berichtten wij u over de vondst van de eerste buxusmotten in ons land. Zoals de naam al doet vermoeden, leven de rupsen van deze soort op de plant Buxus. De eerste vlinders werden gevangen in Zuid-Holland, in het buxus-rijke Boskoop. Hier bevinden zich talloze buxuskwekerijen, en het is geen wonder dat na de ontdekking van deze vlinders de kwekers wat ongerust werden. Onder leiding van de Plantenziektenkundige Dienst te Wageningen werd het gebied nauwkeurig onderzocht. Gelukkig voor de kwekerijen bleven populaties uit.
Toch bleef het niet bij deze beide vondsten, want ook langs de grote rivieren in Noord-Brabant werden vlinders op licht gevangen.
Bizar waren deze vondsten, want de vlinders waren nog niet eerder in ons land gevonden en in 2007 werden er maar liefst vier vlinders gezien. Ook elders in Europa, zoals in Baden-Württemberg en in het Zwitserse Basel werden toen zowel vlinders áls rupsen gevonden.
Het verbazingwekkende is: de soort komt helemaal niet in ons continent voor, maar wél in Japan, China, Korea en omringende landen. Een echte pionier dus, die per ongeluk is meegevoerd en zich wist te vestigen in Europa.

Uitbreiding in Nederland
In 2008 scheen het aantal buxusmotten wat terug te lopen in ons land. Waarschijnlijk was dit slechts schijn, en hebben de vlinders zich in 2007 al flink verspreid en in 2008 eieren afgezet. Elk wijfje is in staat met gemak enkele honderden eieren af te zetten. In 2009 hebben veel overwinterende rupsen de toch ijzige winter goed doorstaan. Al deze nakomelingen hebben zich dusdanig weten te verspreiden, dat in 2009 op verschillende plaatsen al echte populaties ontstonden. Complete buxushagen werden kaalgevreten door grote hordes rupsen. Lokaal worden rupsen nu bestreden.

Het lijkt er dus op dat Noord-Brabant te maken heeft met een serieuze populatie van de buxusmot. Vanuit hier zal de soort zich steeds verder kunnen verspreiden, zoals naar Utrecht, Zuid-Holland en delen van Gelderland.
Ook in Overijssel bij Losser werd in augustus dit jaar een exemplaar gevangen. Vér buiten het "Brabantse" verspreidingsgebied.
Het is al vrij zeker te stellen dat dit een Duits exemplaar betrof, en dat we binnen aanzienlijke tijd ook te maken gaan krijgen met steeds meer Duitse vlinders. In Duitsland bevinden zich al grote populaties, niet ver van de Achterhoek en Zuid-Limburg vandaan.

Groene rupsen
De rupsen zijn gedurende het hele jaar te vinden op diverse soorten buxus. Vooral in de zomer vreten zij complete hagen en struiken kaal, waardoor planten letterlijk kunnen afsterven. Buxusplanten worden volledig bruin, zij zitten vol met spinsels en de rupsen zijn opvallend groen met zwarte wratten (vlekken).
Mocht u rupsen of vlinders vinden, houd ons a.u.b. dan op de hoogte via de e-mail.

Categorie: Faunistiek | Terug naar nieuwsoverzicht | Ouder | Nieuwer


 
 
 
  © All content copyright www.microlepidoptera.nl and allied photographers.