Caloptilia hemidactylella, een nieuwkomer in Nederland

Gepubliceerd op 25 september 2007
 
In juni 2007 werd een nieuwe mineerder voor Nederland gevonden: Caloptilia hemidactylella (Gracillariidae), de rups leeft op esdoornachtigen. Onlangs werd de vondst gepubliceerd op het Nederlands Soortenregister en Bladmineerders.nl.


Vraatspoor van Caloptilia hemidactylella (foto: S. Corver)

Al gelange tijd komt deze soort in buurlanden voor, maar uit Nederland was nog nooit een zekere determinatie gedaan. In november 2006 werden al nog reeds onbekende bladrollen gevonden op spaanse aak (Acer campestre) door Tymo Muus in Friesland, waarbij het nog lang onduidelijk bleef om welke soort het zou kunnen gaan. Dezelfde bladrollen werden gevonden door Sifra Corver in Zoetermeer en Leiden in mei 2007. Deze aparte bladrollen werden vanaf dat moment door de auteurs door heel het land in grote aantallen gevonden. Echter, door hoge predatie door sluipwespen konden de rupsen uit de nog bezette bladmijnen niet uitgekweekt worden.

In juli 2007 werd om die reden een val geplaatst in de duinen van Meijendel (Zuid-Holland) vlakbij een bunker begroeid spaanse aak in de hoop levende adulten te vangen. Na al de tweede nacht werd inderdaad een Caloptilia gevangen. Het exemplaar werd verzameld en al spoedig door Tymo Muus als Caloptilia hemidactylella gedetermineerd, daarmee een nieuwe soort voor Nederland.

Later werden alsnog vlinders opgekweekt en ook dit bleek dezelfde soort. Evenals meer soorten van esdoornsoorten zoals Ectoedemia louisella en Stigmella aceris is ook de kans groot dat deze nieuwe faunasoort het de laatste jaren beter 'doet'. De soort was nog niet eerder voor Nederland bekend en werd daarmee een nieuwe soort voor Nederland. De soort lijkt Nederland in een rap tempo te hebben veroverd. De soort staat echter in omringende landen nog als zeldzaam te boek.

Caloptilia hemidactylella (foto: S. Corver)

Zie ook:
Artikel in Entomologische Berichten
Persbericht op het Nederlands Soortenregister
Lepiforum.de

Categorie: Faunistiek | Terug naar nieuwsoverzicht | Ouder | Nieuwer


 
 
 
  © All content copyright www.microlepidoptera.nl and allied photographers.