Lente! Het feest barst weer los

Gepubliceerd op 14 maart 2009 door Tymo Muus
 
De pinksterbloemen staan weer in bloei, de meidoorns zijn alweer prachtig groen en langs de wegen zijn de witte sleedoornzeeën weer volop aanwezig.
De natuur is er weer helemaal klaar voor! U ook?

Kopzwaar
De eerste microvlinders hebben wij al weer gezien.
De grootste kans om enkele van deze schoonheden van het voorjaar te ontmoeten is om er eens lekker op uit te trekken op een zonnige namiddag. Rond de pas ontluikende bladeren vliegen kleine dwarrelende soorten. Metaalkleurig zijn ze en bij sommige soorten zijn er zelfs hele lange voelsprieten zichtbaar. Het zijn de Eriocraniidae en de Adelidae.
De laatst genoemde familie draagt ook een "fatsoenlijke" Nederlandse naam: de langsprietmotten. Het is werkelijk verwonderlijk hoe deze fladderaars zo stabiel in de lucht blijven hangen met zo'n ballast! De meeste soorten langsprietmotten vliegen op ooghoogte.
Eén van deze soorten valt het meeste op als zij in grote getale rond de bloeiende wilgenkatjes foerageren. De goudkleurige Adela cuprella is sterk gebonden aan deze wilgen. Deze soort werd dit jaar uitzonderlijk vaak gezien, terwijl het een schaarse soort is.
Ondertussen vliegen er ook een stel andere soorten: Adela reaumurella (meer groenig met een zwarte kop), Nemophora degeerella (met gele dwarsbanden) en de grijze en gele soorten, zoals Nematopogon swammerdamella.
Een tal van andere soorten is verzot op lage nectarplanten, Cauchas rufimitrella werd dit jaar alweer gevonden op de pas bloeiende pinksterbloemen.

De kwiklampen uit de doeken, vieze lakens in de was...
Het mooie weer is uitermate geschikt voor de (meer) fanatiekere nachtvlinderliefhebbers. Tijdens de paasdagen waren de omstandigheden geschikt om de lamp 's nachts weer neer te zetten. In grote delen van het land was het helder, maar daar waar het onweer langs dreef bleef het nog lang boven de 15 graden hangen. Onder meer enkele zeldzaamheden streken neer op het doek.
Uit het Dwingelderveld, Zuid-Limburg en de Veluwe werden verschillende vlinders van de zeldzame bladroller Acleris hyemana gezien. Zij heeft struikheide als waardplant.
In de duinen van Noord-Holland werd de bladroller Pammene giganteana voor het eerst gezien, exemplaren van de mineerder Caloptilia populetorum op de Veluwe en in Brabant, de eerste vermeldingen van Caloptilia azaleella, de zakdrager Ptilocephala plumifera en Epermenia chaerophyrella.
Van de eerder genoemde Eriocraniidae ontvingen we een tweetal schitterende foto's van Eriocrania semipurpurella, zie de soortpagina met de beide foto's!

Binnen zitten
De weekenden en een enkele vrije middag zijn er voor de hard-workers onder ons om éven van de natuur te genieten. Binnenshuis is ook veel te vinden! Zelfs in een 'goed onderhouden' huis leeft er veel. Overwinteraars zoals Mompha subbistrigella zitten soms spontaan op het keukenraam, maar hoe komen ze er? Eerder dit jaar werden de Indische meelmotten (Plodia interpunctella) bij de pindasnoeren gevonden. Binnenhuis vlinderen?


Categorie: Overig | Terug naar nieuwsoverzicht | Ouder | Nieuwer


 
 
 
  © All content copyright www.microlepidoptera.nl and allied photographers.