16- 20 juli
 


Tussen 16 en 20 juli 2012 werd de 6e landelijke excursie van Microlepidoptera gehouden. Met hoogte- en dieptepunten: diverse fraaie soorten en gezelligheid als hoogtepunt, regen en wind als dieptepunt. Een kort verslag.

Wie moet bekend zijn met micro's om deze excursie bij te (mogen) wonen? Nou, het is geen vereiste, maar wel een meevaller in het veld: je weet waar je op moet letten. Ook dit jaar startte de week met een groep van deskundige áls nog beginnende vlinderaars. Iedereen ziet wat anders, iedereen heeft zijn eigen werkwijze.

Op maandag kwam de groep met 18 deelnemers bijeen te Luyksgestel, bij de accommodatie "D'n Kattepoel". Weer zeven nieuwe deelnemers ten opzichte van voorgaande jaren. Via een korte beamerpresentatie werd de week door Tymo Muus (organisator) geopend. Eén van onze organiserende teamleden Sifra Corver kon helaas niet aanwezig zijn. Wie nog een veldgids "Micro Moths" nodig had kon deze ter plaatse aanschaffen, hetzelfde gold voor de verzamelbuisjes.
De weersvoorspellingen waren niet positief, dat hebben we ook ondervonden. De hele week wind en (geregeld) regen, met uitzondering de dinsdagnacht.
Ondanks het mindere weer bleken de vangbuisjes toch vaak vol te zitten en ging men over op een nieuwe zak. Eenmaal thuis van het veldwerk dan restte een lekkere bak koffie of thee, met een versnapering voor ieder. Het avonddiner was verzorgd door Grace Nijland die met heerlijke maaltijden op de proppen kwam.
Daarbij was het mogelijk om toch nog één avond, de woensdagavond, buiten op het terras van de accommodatie te eten. Traditioneel werd de week afgesloten met een diner elders, dit maal bij het chinees restaurant in Bergeijk, die bij aankomst al een lopend buffet voor de groep had georganiseerd.
's Avonds kon er gedetermineerd worden in de kelder, waar twee laptops, een binoculair en diverse boekwerken gereed lagen voor het nauwkeurige uitzoekwerk.



Eén van de vier opstellingen in de Plateaux

Een aantal omringende gebieden werden bezocht, zoals de Malpie(ven), het Venakkersbosch bij Luyksgestel, de visvijvers bij de Maaij, de beekdalen van de Tongeldeep en de Dommel, de Groote Heide en tenslotte - de belangrijkste - de Plateaux.

Dagelijks werd met een wisselend aantal personen de gebieden geinventariseerd. Meestal met 10-12 personen, maar soms ook in kleinere groepen.
In de avonden was er een thuisgroep en een groep die mee ging met de generatoren en lakens richting het (verderop liggende) natuurgebied. De eerste avond regende het, waarbij een groep het bosgebied tegenover de accommodatie bezocht (Venakkersbosch), de dag hierna werd de Plateaux bezocht (weinig wind en bewolkt, met 3 generatoren en maarliefst 5 lakens!) en de avond hierna nogmaals. Donderdagavond viel in het water, dus alle opstellingen moesten elders "beschut" worden geïnstalleerd. Dit kon onder het afdak van de buur-accommodatie, waar onder andere de geelbruine bandspanner (Plagodis pulveraria), een macro, ons wist te verrassen.

De Plateaux was goed voor diverse zeldzame soorten:
- wolfspootoogklepmot, Pseudopostega auritella (2 ex)
- purpertandboegsprietmot, Eulamprotes unicolorella (1 ex)
- hertshooilangsprietmot, Adela violella (1 ex)
- duizendguldenkruidvedermot, Stenoptilia zophodactylus (diverse ex)
- salievedermot, Capperia britanniodactylus (1 ex)
- scherpe streepbandmot, Isophrictis anthemidella (3 ex)
- hopsteltmot, Caloptilia fidella (één vlindertje van de zomergeneratie, met gele in plaats van witte vlek)
- zwartbruine vlakjesmot, Catoptria verellus (6 ex)
Opvallend was het grote aantal satijnsmalpalpmotten (Carpatolechia alburnella) tijdens de excursie. Bijzondere macro's waren hier vooral de randstipspanner (Idaea sylvestraria) en de pijpenstro-uil (Apamea aquila).

Op donderdag splitste de groep zich en ging de grootste groep richting het Dommeldal, waar diverse bladmijnen verzameld werden, waartussen één vlindertje opdooi van de fraaie elzenvouwmot (Phyllonoycter strigulatella). Een kleiner groepje bezocht het beekdal nabij de Belgische grens (bij de Achelse Kluis) waar diverse mijnen en rupsen van de hopsteltmot (Caloptilia fidella) werden verzameld. Dit is een soort die nog maar pas gelegen in ons land ontdekt is. Ook waren er drie mijnen van de robiniamineermot (Macrosaccus robiniella). Beide beekdalen waren rijk aan weidebeekjuffers, prachtige blauwe verschijningen langs de oevers van deze snelstromende watertjes.

Camiel Doorenweerd en Carina van Steenwinkel hielden zich in dezer dagen vooral bezig met het zoeken van bladmineerders, terwijl de rest vooral sleepte en op het oog naar micro's zochten (door dieren in de vegetatie op te jagen). Zo werden er in de Malpie diverse zonnedauwvedermotjes (Buckleria paludum) opgejaagd. Een onwaarschijnlijk mooi en apart vlindertje, de rupsen leven dan ook op een vleesetend plantje: zonnedauw. Ook werden er weer talloze heidepistoolmotten (Aristotelia ericinella) gezien, en één rups van de heidewitvlakvlinder (Orgyia antiquoides). Wist u dat de Amerikaanse ooglapmot (Bucculatrix ainsliella) - waarover wij u eerder berichtten via onze nieuwsartikelen - ook al in het Brabantse voorkomt? Nou, bij deze: in de Malie vonden wij vele tientallen coconnetjes van deze kleine microvlinder.

De laatste avond was dus regenachtig, met toch nog een aantal micro's die eerder tijdens de week niet waren gezien, zoals de waasjesstippelmot (Yponomeuta irrorella). Mogelijk zijn er meer dan 100 soorten micro's waargenomen, lager dan de voorgaande jaren, maar hiermee mogen we ons zeker gelukkig prijzen. Na mate de tijd verstreek trok men weer terug naar de accommodatie om hier onder genot van een babbeltje, borreltje en hapje de week af te sluiten. De pool- en pingpongtafel leende zich voor de actievelingen. Vrijdag rond het middaguur vertrok iedereen huiswaarts.

Verslag downloaden

Het verslag van de excursie is hieronder in een unieke PDF te downloaden.

Microlepidoptera.nl excursie 2012 Bourgondisch Brabant / De Plateaux en omgeving (28 februari 2013; inhoud van 35 pagina's)

 

Buckleria paludum (foto: Jack Windig) Buiten dineren
Buiten dineren Een borrel aan het eind van de nacht (of...in de vroege ochtend)
Eulamprotes wilkella Poulen, met de rechts de determineerhoek
In het Malpieven Avondeten (alle foto's: Tymo Muus, tenzij anders vermeld)

 
  © All content copyright www.microlepidoptera.nl and allied photographers.