HERKENBAARHEID
 
 
WETENSWAARDIGHEDEN
 
Nationale status
inheems
Landelijk voorkomen
vrij algemeen
Concept Rode lijst
Onbepaald
 
WANNEER VLIEGT DE VLINDER?

TOE- OF AFNAME (TREND)
 
Lokaal toename, wegens voldoende wilgenopslag op heide- en droge terreinen.
 
FOTO AANBIEDEN
 
Hoe kan ik bijdragen?
 
AUTEUR(S)
 
Muus, T.S.T., Corver, S.C. & Kaag, K. | Bronnen
 
LAATSTE AANPASSING
 
January 9, 2011, 3:54 pm
Familie: Adelidae, langsprietmotten (subfamilie Adelinae)
 
 
wilgenlangsprietmot
Adela cuprella  (Denis & Schiffermueller, 1775)
 
 
 

Voorkomen

Een vrij algemene soort die vooral wordt gezien op de zandgronden in het binnenland en in de duinen. Een vrij algemene soort, maar wordt vaak gemist door korte vliegtijd. Over het hele land verspreid, pas ook bekend uit Groningen (Grootegast, 19.iv.2008, leg. A. Landsaat). Nog niet in Flevoland. Soms voorkomend samen met A. reaumurella (Kaag, observatie). Onstabiele vlucht boven bloeiende, kleinbladige wilgen (zoals kruipwilg), mits strooisellaag aanwezig is. Op zonnige en open plekken bij heiden, venen en akkers.

Herkenning

Goudkleurige glans. Mannetje met lange sprieten en zwarte kop beharing, vrouwtje met kortere sprieten en geelbruine kopbeharing.

Gelijkende soorten: Adela reaumurella. Mannetje van Adela reaumurella is veel blauwachtiger zilver van kleur, mannetje van Adela cuprella is veel goudachtiger van kleur. Het laatste deel van de poten van A. cuprella zijn wit, bij A. reaumurella veel eenkleuriger donker grijs/zwart. Wijfje van A. reaumurella is van wijfje A. cuprella te onderscheiden, voornamelijk vanwege de kopbeharing, die is van A. reaumurella veel roestbruiner, bij A. cuprella uitbundiger en feller oranje. Ook de vindplaats kan helpen bij de onderscheiding van beide soorten. A. reaumurella wordt meestal in bosachtige omgeving waargenomen, A. cuprella meestal aan bosranden of aan randen van sloten waar Salix caprea (boswilg) groeit. A. cuprella is vaak aan te treffen op bloeiende katjes van boswilg. A. reaumurella vliegt vaak in grote zwermen bijeen, in bosachtige omgeving, rustend op het bladeren dek. A. cuprella meestal in lagere aantallen. Let ook bij de wijfjes op het onderscheid met A. metallica, deze heeft een duidelijk andere kop en wordt voornamelijk later in het jaar waargenomen op blauwe knoop.

Levenswijze 'biologie'

...

Etymologie

Verwezen wordt naar het uiterlijk van de (met name mannelijke) vlinders, die lange antennen bezitten. Vlinders worden in april vaak op wilgenkatjes aangetroffen.

Waardplanten of voedsel Voor referenties, zie linkermenu "Bronnen"

Wilg (Salix) op vruchtbeginsels, later afgevallen blad.

Links

Bekijk deze soort op Lepiforum.

 
VERSPREIDING

Bekijk eerdere periodes...

De soort kan worden verward met:


Adela reaumurella
smaragdlangsprietmot

Nemophora metallica
gouden langsprietmot


 
 
  © All content copyright www.microlepidoptera.nl and allied photographers.