HERKENBAARHEID
 
 
WETENSWAARDIGHEDEN
 
Nationale status
inheems
Landelijk voorkomen
vrij algemeen
Concept Rode lijst
Onbepaald
 
WANNEER VLIEGT DE VLINDER?

TOE- OF AFNAME (TREND)
 
Stabiel en lijkt, hoewel de soort nooit erg talrijk is, iets af te nemen. Waarnemerseffect; dient naar de mijnen gezocht te worden.
 
FOTO AANBIEDEN
 
Hoe kan ik bijdragen?
 
AUTEUR(S)
 
Corver, S.C., Doorenweerd, C. | Bronnen
 
LAATSTE AANPASSING
 
February 18, 2022, 11:01 pm
Familie: Nepticulidae, dwergmineermotten
 
 
esdoornmineermot
Stigmella speciosa  (Frey, 1858)
 
 
 

Voorkomen

Een vrij algemene soort die verspreid over het land kan worden waargenomen. Stigmella speciosa is een algemene mineerder van esdoorn. Opvallend is dat S. speciosa niet voorkomt op de twee soorten esdoorn waar de zich uitbreidende S. aceris op voorkomt: noorse esdoorn (Acer platanoides) en spaanse aak (Acer campestre). Meestal vliegen de adulten in een generatie per jaar in vanaf mei en de rupsen zijn actief van juni tot november.

Herkenning

Een flitsende vlinder met voorvleugels basaal van een glimmend witte band halverwege de vleugel glimmend groen-goud, en voorbij de witte band richting het uiteinde van de vleugel paars-bruin. Verwarring is mogelijk met S. lemniscella, S. continuella en S. aurella, maar de mannetjes onderscheiden zich met androconiale schubben op de achtervleugels. S. continuella en S. aurella hebben deze niet, en bij S. lemniscella zijn ze juist groter en zijn het er meer. De mijnen zijn makkelijker te herkennen. 

Levenswijze 'biologie'

Doordat het de enige Stigmella is op deze waardplant is de soort goed te herkennen aan de hand van de mijnen. De rups is bleekgeel.

Etymologie

De naam is gebaseerd op de levenswijze van de rups, zij mineert (=mineermot). De soort is bruinachtig, als adult.

Waardplanten of voedsel Voor referenties, zie linkermenu "Bronnen"

Gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus), mogelijk ook andere aangeplante esdoorns maar nooit op noorse esdoorn (Acer platanoides) of spaanse aak (Acer campestre).

Links

Bekijk deze soort op Lepiforum.

 
VERSPREIDING

Bekijk eerdere periodes...


 
 
  © All content copyright www.microlepidoptera.nl and allied photographers.