HERKENBAARHEID
 
 
WETENSWAARDIGHEDEN
 
Nationale status
inheems
Landelijk voorkomen
vrij algemeen
Concept Rode lijst
Onbepaald
 
WANNEER VLIEGT DE VLINDER?

TOE- OF AFNAME (TREND)
 
Stabiel.
 
FOTO AANBIEDEN
 
Hoe kan ik bijdragen?
 
AUTEUR(S)
 
Gielis, C. & Muus, T.S.T. | Bronnen
 
LAATSTE AANPASSING
 
July 31, 2017, 11:42 pm
Familie: Pterophoridae, vedermotten (subfamilie Platyptiliinae)
 
 
hoefbladvedermot
Platyptilia gonodactyla  (Denis & Schiffermueller, 1775)
 
 
 

Voorkomen

Een vrij algemene soort die verspreid over het land kan worden waargenomen. Een algemene soort die verspreid over alle provincies vaak wordt waargenomen.
In tuinen, ruigten, akkers zolang de waardplanten aanwezig zijn. Volgens Gielis (1993a) heeft de soort een voorkeur voor wat vochtige gebieden, bij broekbossen naast vijvers, in wegbermen en bouwland.

Herkenning

De adult vliegt van mei tot oktober in twee generaties. Adult is gemakkelijk te verwisselen met P. calodactyla. P. calodactyla 18-25 mm, P. gonodactyla 22-28 mm. Daarnaast is de kleur van P. calodactyla meestal wat lichter geel tot oranjebruin en die van P. gonodactyla wat zandkleurig en niet egaal door de zwarte schubben. Ook de apex en termen wijken af van P. calodactyla: de apex loopt bij P. gonodactyla meteen in een boog, terwijl bij P. calodactyla zowel de apex als de termen vrij recht doorlopen (Gielis, 1996a).

Levenswijze 'biologie'

De rups van de eerste (voorjaars)generatie leeft van de bladeren en overwintert in de wortelstokken. In het vroege voorjaar vreet deze zijn weg via de veelal holle steel naar de bloemen. Vervolgens vretend van de bloemen. Verpopping in het resterende deel van de bloem of aan de onderzijde van een blad. De tweede (zomer)generatie leeft eerst als bladmineerder en verplaatst zich naar de onderzijde van het blad waar ze zich verder voedt. Verpopping is gelijk aan de eerste generatie, aan de onderzijde van het blad (Gielis, 1996a), maar ook in het centrale deel van het blad aan de bovenzijde waar de pop onder een klein spinseltje is gesponnen.
De rups is roodroze van kleur, met duidelijke zwarte wratten en lichte niet geconcentreerde setae. Tussen de segmenten lichter van kleur, evenals de onderzijde van het lichaam die wat gelig wordt bevonden. Thans voor de verpopping verkleurt de rups naar crèmegeel tot wit. Duidelijk nekschild aanwezig, met een lichte onderbreking in het midden.
Het popstadium duurt ongeveer een week.

Etymologie

Veder = veer, verwijst naar de veerachtige vertakkingen van de vleugels.

Waardplanten of voedsel Voor referenties, zie linkermenu "Bronnen"

Vooral klein hoefblad (Tussilago farfara), zeer zelden ook groot hoefblad (Petasites spec.) (Hanneman, 1977a).

Links

Bekijk deze soort op Lepiforum.

 
VERSPREIDING

Bekijk eerdere periodes...


De soort kan worden verward met:


Amblyptilia acanthadactyla
scherphoekvedermot

Platyptilia calodactyla
guldenroedevedermot

Platyptilia nemoralis
moeraskruiskruidvedermot


 
 
  © All content copyright www.microlepidoptera.nl and allied photographers.