HERKENBAARHEID
 
 
WETENSWAARDIGHEDEN
 
Nationale status
inheems
Landelijk voorkomen
algemeen
Concept Rode lijst
Onbepaald
 
WANNEER VLIEGT DE VLINDER?

TOE- OF AFNAME (TREND)
 
Stabiel.
 
FOTO AANBIEDEN
 
Hoe kan ik bijdragen?
 
AUTEUR(S)
 
Corver, S.C. | Bronnen
 
LAATSTE AANPASSING
 
June 18, 2011, 6:39 pm
Familie: Tortricidae, bladrollers (subfamilie Olethreutinae)
 
 
rode populierenbladroller
Gypsonoma minutana  (Hubner, 1799)
 
 
 

Voorkomen

Een algemene soort die verspreid over het land kan worden waargenomen. Door heel Nederland verbreid. De soort komt met name voor op plaatsen waar een opslag is van oudere populieren.

Herkenning

De vlinder vliegt in juni, juli en augustus. De soort kan met name aangetroffen worden in bossen, parken en tuinen, in de nabijheid van oude grote populieren. De vlinder is een mooi gekleurde bladroller met rode en roze tinten met een bruine/beige grondkleur.

Levenswijze 'biologie'

De rupsen zijn te vinden in mei en juni en leven in opgerold en samengesponnen blad waarin zij een tunnel vormen. Het bouwsel bestaat over het algemeen uit een tot twee samengesponnen opgerold blad, waarbij een van de twee bladeren als voedsel dient door de bovenzijde van het blad af te schrapen. In sommige gevallen worden meerdere bladeren in het bouwsel betrokken die tevens als voedsel dienen. De uitwerpselen worden gebruikt om de buitenkant van de tunnel te verstevigen. De larven verpoppen in een losse spinselcocon waarin uitwerpselen worden verwerkt. De soort overwintert als jonge rups, vanaf oktober tot eind mei onder de bladschubben van bladknoppen, waarbij de opening is dichtgestopt met uitwerpselen en spinsel (Bradley et al., 1979a).

Etymologie

Bladroller is afgeleid van de familienaam bladrollers, ook al leeft deze soort niet expliciet als bladroller.

Waardplanten of voedsel Voor referenties, zie linkermenu "Bronnen"

Populieren (Populus): zwarte populier (P. nigra), ratelpopulier (P. tremula) en canadapopulier (Populus x canadensis), witte populier (Populus alba) en wilg (Salix) Razowski (2003a).

Links

Bekijk deze soort op Lepiforum.

 
VERSPREIDING

Bekijk eerdere periodes...


 
 
  © All content copyright www.microlepidoptera.nl and allied photographers.