HERKENBAARHEID
 
 
WETENSWAARDIGHEDEN
 
Nationale status
inheems
Landelijk voorkomen
vrij algemeen
Concept Rode lijst
Onbepaald
 
WANNEER VLIEGT DE VLINDER?

TOE- OF AFNAME (TREND)
 
Sterk uitbreidend. Voorheen lokaal en tamelijk honkvast, nu uitbreidend richting het westen en noorden en hier soms toenemend in aantal per populatie, te toetsen op basis van aantallen mijnen.
 
FOTO AANBIEDEN
 
Hoe kan ik bijdragen?
 
AUTEUR(S)
 
Corver, S.C. | Bronnen
 
LAATSTE AANPASSING
 
February 18, 2022, 10:54 pm
Familie: Eriocranidae, purpermotten
 
 
grijsrupspurpermot
Eriocrania sangii  (Wood, 1891)
 
 
 

Voorkomen

Een vrij algemene soort die verspreid over het land kan worden waargenomen. Sinds enkele jaren ook meer gevonden in de noordelijke provincies, in 2004 voor het eerst gemeld uit Friesland te St. Nicolaasga (Huisman et al., 2006a). In de periode hierna blijkt de soort op veel meer plaatsen voor te komen. De beste manier om de soort te vinden, is door naar de rupsen te zoeken, die zijn van alle purpermotten het beste te herkennen, nl. aan de grijze kleur!

Herkenning

De adult is redelijk variabel, maar vaak is de licht gouden vlek op nabij de buitenrand van de bovenvleugels goed zichtbaar. Echter, deze soort is voor iemand die niet bekend is met het nauwe "gevoelsmatige" onderscheid tussen E. sangii en E. semipurpurella niet op uiterlijk te scheiden. De vlinder vliegt van maart tot in mei.

Levenswijze 'biologie'

De larve leeft op berk en maakt een blaasmijn. De blaasmijn begint aan de buitenzijde van het blad en gaat daarna verder naar het centrum van het blad. De volwassen larve is opvallend donkergrijs. Ook de jonge larve is lichtgrijs, de kleur wordt dan vooral bepaald door kleine zwarte wratjes. Voor nadere beschrijving van de larven en de mijn, zie www.bladmineerders.nl. De larven zijn te vinden van maart tot in mei (Ellis, 2005a).

Etymologie

Purpermot, afkomstig van het Zweedse 'Purpurmalar', de vlinders hebben een purperachtig uiterlijk. In tegenstelling tot de andere soorten is de rups van deze soort duidelijk grijs.

Waardplanten of voedsel Voor referenties, zie linkermenu "Bronnen"

Berk (Betula).

Links

Bekijk deze soort op Lepiforum.

 
VERSPREIDING

Bekijk eerdere periodes...


 
 
  © All content copyright www.microlepidoptera.nl and allied photographers.