HERKENBAARHEID
 
 
WETENSWAARDIGHEDEN
 
Nationale status
inheems
Landelijk voorkomen
vrij algemeen
Concept Rode lijst
Onbepaald
 
WANNEER VLIEGT DE VLINDER?

TOE- OF AFNAME (TREND)
 
Stabiel doch lichte toename. Wordt iets vaker gezien ten opzichte van de voorgaande periode, wint vooral noordelijk gebied (Overijssel, Drenthe, Friesland en te verwachten in Groningen).
 
FOTO AANBIEDEN
 
Hoe kan ik bijdragen?
 
AUTEUR(S)
 
Corver, S.C. | Bronnen
 
LAATSTE AANPASSING
 
February 18, 2022, 10:54 pm
Familie: Eriocranidae, purpermotten
 
 
roze purpermot
Eriocrania cicatricella  (Zetterstedt, 1839)
 
 
 

Voorkomen

Een vrij algemene soort die verspreid over het land kan worden waargenomen. Onderhand zijn er veel nieuwe vindplaatsen bekend geworden en we kunnen dus concluderen dat deze soort echt geen zeldzaamheid meer is.

Herkenning

De adult vliegt van maart tot begin mei. De adulten zijn zeer variabel van tekening. Het onderscheid met andere soorten is soms alleen op basis van genitaliënonderzoek of op basis van de mijnen en larven met zekerheid te onderscheiden. Verse exemplaren zijn wel goed te herkennen aan de Y-vormige schubbenpartij in het verlengde van de tornusvlek.

Levenswijze 'biologie'

De larve maakt blaasmijnen op de bovenkant van het blad zonder duidelijke begingang, aan de rand van het blad. Larven te vinden in mei. Soms meerdere larven in één blaasmijn. De larve is opvallend wit doorzichtig van kleur, met een witte kop en alleen bruine mandibels. Het het frass ligt in korte draden door de mijn verspreid (Ellis, 2005a; Edmunds, 2003a).

Etymologie

Purpermot, afkomstig van het Zweedse 'Purpurmalar', de vlinders hebben een purperachtig uiterlijk. De soort is meestal iets zwakker getekend, en oogt meer lichtrood-roze.

Waardplanten of voedsel Voor referenties, zie linkermenu "Bronnen"

Berk (Betula).

Links

Bekijk deze soort op Lepiforum.

 
VERSPREIDING

Bekijk eerdere periodes...


 
 
  © All content copyright www.microlepidoptera.nl and allied photographers.