HERKENBAARHEID
 
 
WETENSWAARDIGHEDEN
 
Nationale status
uitgestorven
Algemeenheid statistiek
uitgestorven
Algemeenheid (schatting)
-
Migrant?:
standvlinder
 
WANNEER VLIEGT DE VLINDER?
TOE- OF AFNAME (TREND)
 
Verdwenen; laatste vondst te Rotterdam, Blijdorp (1897).
 
RECENTE VONDSTEN
 
Kaarten op Waarneming.nl
 
FOTO AANBIEDEN
 
Hoe kan ik bijdragen?
 
AUTEUR(S)
 
Corver, S.C. | Bronnen
 
LAATSTE AANPASSING
 
August 21, 2012, 2:01 am
Familie: Tineidae, echte motten (subfamilie Myrmecozelinae)
 
 
zwervende zwartschubmot
Haplotinea ditella  (Pierce, Metcalfe & Diakonoff, 1938)
 
Meer afbeeldingen:

Er zijn geen extra afbeeldingen.
U kunt deze aanbieden!
 
 

Haplotinea ditella in Nederland

Uitgestorven in Nederland.

Herkenning

De vlinders kennen een spanwijdte van 11-18 mm. De soort is zeer gelijkend aan H. insectella en kan alleen door genitaalonderzoek worden onderscheiden (Pelham-Clinton, 1985a). Voor verschillen in genitaal, zie Pelham-Clinton (1985a, p 170, figure 80).

Levenswijze 'biologie'

De larve is zeer gelijkend aan de larve van H. insectella maar voedt zich waarschijnlijk uitsluitend met voorraadvoedsel (Pelham-Clinton, 1985a).

Etymologie

In tegenstelling tot de andere Haplotinea soort, kent deze soort zwervend gedrag; zwartschubmot verwijst naar de duidelijke zwarte schubben op de bruinige voorvleugel.

Waardplanten of voedsel Voor referenties, zie linkermenu "Bronnen"

Voorraadvoedsel, voornamelijk graan (Pelham-Clinton, 1985a).

 
VERSPREIDING

Bekijk eerdere periodes...


De soort kan worden verward met:


Niditinea fuscella
vogelnestmot


 
 
  © All content copyright www.microlepidoptera.nl and allied photographers.