De buxusmot, Diaphania perspectalis, duikt op in Nederland

Gepubliceerd op 25 september 2007 door Tymo S.T. Muus
 
Steeds vaker komt het voor dat tropische soorten het Europese continent veroveren. Een bekend voorbeeld is de robiniamineermot (Phyllonorycter robiniella) die oorspronkelijk uit Noord-Amerika komt. Werd deze soort enkele jaren geleden in Nederland gevonden, nu worden ze al op vele plaatsen gevonden!
Een andere soort genaamd Diaphania perspectalis (Crambidae) werd ook kort geleden in Europa gevonden. In Baden-Württemberg werd op 18 april 2007 de soort geconstateerd langs de Rijn. Vreemd genoeg volgden er nog een reeks vondsten uit die omgeving, tot op heden nog in de omgeving van de grote rivier.



In Nederland
Het duurde niet veel later of een vlinder werd ook langs de Rijn in Nederland gevonden. Enkele vlinders werden gezien, maar tot dusver is er nog geen sprake van rupsenvondsten. Omdat afgelopen winter uitermate mild was kunnen dit soort Aziatische soorten zich goed vestigen in onze landen, de vraag is hoe lang zij dit volhouden.
Deze grote zwartwitte vlinder, met een spanwijdte van bijna 4 (!) centimeter leeft op buxus. Mogelijk is de soort eens geïmporteerd. In Duitsland waren de rupsen zo extreem talrijk op deze plant, dat er in verscheidene streken alleen kale buxusplanten overbleven. Met die reden is ook de Duitse overheid erg alert.

Rups
De rupsen leven in spinsels, vaak in groepjes bijeen. Zij bereiken een formaat van iets meer dan 3 cm, en doen haast denken aan een uil of tandvlinderrups. Zij hebben een zwarte kop en felgeel lichaam, met daar enkele witte banden, zwarte wratten en een stekelachtige beharing. In de winterperiode leven zij als jonge rups tussen twee buxusblaadjes, vervolgens zijn zij volgroeid in eind mei. De vlinders komen op licht.



Categorie: Faunistiek | Terug naar nieuwsoverzicht | Ouder | Nieuwer


 
 
 
  © All content copyright www.microlepidoptera.nl and allied photographers.